Lody to bez wątpienia jeden z ulubionych deserów Polaków. Są popularne nawet zimą, gdy aura za oknem jest niesprzyjająca. Zarówno nowości, jak i klasyczne smaki nieustannie znikają ze sklepowych lodówek. Jednak desery w pudełkach nie cieszą tak bardzo, jak te w wafelkach bądź kubeczkach podczas rodzinnego spaceru. Wiosna to dla wielu ludzi początek sezonu rowerowego i zwiększonej aktywności fizycznej. Polacy chętniej wychodzą na spacery, a niedzielne wyjście na lody, to już chyba tradycja. Wiele osób ma swoje ulubione miejsca, do których wraca, często sięgając po te same smaki.
Jakie lody są najpopularniejsze wśród Polaków?
Mimo nieustannie pojawiających się nowości, nadal królują te o tradycyjnym smaku. Wanilia, czekolada i truskawka plasują się na podium. Z czego to wynika? Prawdopodobnie z tego, że wiele osób kojarzy ten produkt z czasami beztroski, szczęśliwym dzieciństwem i radością. Kilka lat temu kupno wymyślnego, wyszukanego i egzotycznego produktu było niemożliwe, więc Polacy masowo zajadali się wanilią i czekoladą. Te wspomnienia powodują, że wiele osób sięga po dobrze znane smaki. Dużą popularnością cieszą się też desery, które są sprawdzonym i bezpiecznym połączeniem kilku składników, np. śmietanka z wiśnią lub truskawką bądź straciatella. Młode pokolenia i dzieci chętniej próbują pojawiających się nowości. Nikogo już nie dziwią inspiracje sklepowymi słodyczami. Nic dziwnego – popularne ciasteczka robią furorę w wielu przekąskach, nie tylko lodach. Egzotyczne opcje nie budzą wśród młodych osób niepokoju. Szczególnie te azjatyckie jak np. matcha. Młodzież chętnie eksperymentuje i próbuje smaków, które są jeszcze nieznane.
Czym są lody rzemieślnicze i skąd wynika ich popularność?
W dzisiejszych czasach kładzie się duży nacisk na przyjazny środowisku i zdrowiu styl życia. Rezygnacja z plastiku, segregacja śmieci i czytanie etykiet są już na porządku dziennym. Wielu Polaków szczególnie zwraca uwagę na spożywane produkty. Im krótszy skład, tym lepiej. Coraz częściej w sklepach przetworzoną i niezdrową żywność zastępują zdrowsze, dobre jakościowo produkty. To samo dotyczy lodów. Wiele osób nie ma ochoty na napakowany chemią deser zrobiony z proszku. Stąd tak duża popularność lodów naturalnych. Nowe lokale powstają jak grzyby po deszczu i trudno się dziwić. Polacy kochają lody (https://www.e-piotripawel.pl/kategoria/lody/240), a te dobrej jakości, to nie tylko ukłon w stronę zdrowia, ale także kubków smakowych. Lody rzemieślnicze są robione z kilku świeżych składników, które mają ogromny wpływ na ich smak. Nakładane szpatułką do papierowych kubeczków są prawdziwym hitem.
Pomimo dużego wyboru i wielu nowości, to właśnie podstawowe smaki lodów cieszą się największą popularnością. Polacy kochają wanilię, czekoladę i truskawkę, dlatego właśnie one dostępne są w każdym lokalu z lodami. Chcąc cieszyć się wspaniałym smakiem i jakością, zdecydowanie warto wydać złotówkę więcej i rozkoszować się deserem zrobionym z naturalnych składników.